MMA står för mixed martial arts vilket innebär att det är en mix av flera olika typer av kampsporter. Många anser att detta är en kontroversiell sport men det är faktiskt så att denna sport har rötter som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det finns mycket som tyder på att denna form av kampsport utvecklades i Brasilien och i Grekland.

Under det antika Grekland kom det att utvecklas en tidig form av MMA. Då kallades sporten för Pankration. Denna sport gick ut på att med alla medel besegra sig motståndare. Man använde dessa tekniker både som sport och under strid. Ser man till den grekiska mytologin så var det Herkules och Theseus som uppfann detta under sina äventyr. Pankration hade inte så många regler. Det som inte var tillåtet var vapen. Du fick inte heller bitas eller attackera motståndarens ögon. Därefter var allt annat tillåtet. Man blandade både boxning och brottning så det innefattar både slag och grepp. Under det antika Greklands tid var Pankration en av de sporter som var störst och den fanns även med som en olympisk gren.

När Grekland kom att kristnas så blev Pankration förbjudet då det innehöll för mycket våld. Dock återkom det under 1900-talet i en liten annan form och då i Brasilien. Denna sport kallades för Vale Tudo och det betyder allt är tillåtet. Här var det meningen att alla som kunde någon form av kampsport skulle kämpa mot varandra. Detta ledde till att fler tävlande lärde sig flera typer av sporter och det i sin tur har gett oss dagens MMA.