Zumba är en populär träningsform som många idag använder sig av. Zumba är en dansbaserad träning som kombinerar aerobiska övningar med dans till främst latinamerikans musik.

Denna träning kom till av en slump, eller ett misstag egentligen. I Colombia fanns en danslärare vid namn Alberto ”Beto” Perez. Han höll i både dansklasser och aerobicspass. En dag när han skulle hålla i ett aerobicspass insåg han att han hade glömt musiken till passet. Han tog då ett kassettband med blandad latinamerikansk musik som han hade i bilen och improviserade en klass med olika danssteg. Detta blev en succé och starten på konceptet. När han började turnera i USA kom det att heta just Zumba.

Idag går det att utföra zumba på de flesta gym och dansstudios men det går även att beställa hem DVD-skivor för att träna hemma. Dessutom kan man utöva Zumba via xbox och få poäng för sina rörelser. Det finns idag Zumba som passar alla, från barn, nybörjare till de som är avancerade.

Zumba består av fyra grundrytmer

Stommen i alla Zumbapass är de fyra grundrytmerna Salsa, Merengue, Cumbia och Reggaeton. Utöver dessa rytmer förekommer även Samba, Flamenco och Disco. Det som utmärker Salsa är den komplexa musiken av flera olika rytminstrument som spelar speciella rytmmönster. Merengue är i sin tur en sensuell musik som kommer från Dominikanska republiken. Musiken har komplexa rytmer som oftast spelas på traditionella instrument. Cumbia kommer ursprungligen från Colombia och typiska instrument för musikstilen är trumpet, saxofon, trombon och keyboard. Den sista grundrytm är reggaeton och är en musikstil som har influerats av reggae, electronica, US-rap och latinamerikanska musikstilar.