Träning är viktig att sköta året om. Men hur gör man när det börjar bli kallt ute? För många känns det svårt att ta sig ut när det är kallt väder. Här följer lite tips på hur du kan gå tillväga för att komma ut!

Värm upp inomhus

Att börja träningen inomhus är en bra idé. Du kan ta en löprunda inne, genom att springa 5-10 minuter på stället och sedan göra 3-5 stretchövningar för höfter, ben och rumpa. Sen är det bara att ta på sig ytterkläderna och ge sig ut i kylan.

Att värma upp innan du springer i kylan ute är viktigt, dels för att slippa obehag och kyla, men även för att slippa drabbas av muskel- och ledskador.

Undvik att bli uttorkad och klä dig i lager-på-lager-plagg

Vätskebrist kan ske även om solen inte steker hett, som på sommaren. Det har gjorts undersökningar som visar att du mister mycket vätska genom att andas ut kall och torr luft. Många vinterlöpare svettas även extremt mycket, genom att ha för mycket kläder på sig.

Se istället till att ha på flera lager kläder, så att du kan ta av ett lager om du blir för varm.

Använd skor som ger fäste

Det gäller att ha skor med en grov sula och en mjukare gummiblandning som suger sig fast i det hala underlaget på samma sätt som bilens vinterdäck gör. Detta för att du ska slippa ramla om du springer på halt underlag.

Kom ihåg solskydd

Även på vintern så skiner solen och ger dig viktiga D-vitaminer. Men den kan även vara skarp och förstärks av snön. Därför är det viktigt att du har på solskydd. Smörj in dig ordentligt och kom ihåg utsatta områden som nästipp och öron.

Fyll på med bra energi

Se till att du har ätit innan du beger dig ut. Så att du orkar springa. En banan eller skiva bröd räcker om du inte är ute längre än en timme. Ta med dig en energikaka eller så, om du är ute längre.

Spring vid rätt tid

Spring inte när det är som kallast. Planera in träningen till mitt på dagen, då det är som varmast. Är det stark kyla ute, passar eftermiddagar bättre. Då ligger temperaturen högre.

Använd en lampa

Om det är mörkt ute, så är det bra att ha en pannlampa. Även kända vägar kan ha stenar och ojämnheter i marken som du annars missar.