Nyårsafton brukar vara fylld med nyårslöften. Ett av dem är ofta ”Jag ska träna mer” eller ”Jag ska gå ner i vikt”. Dessa två går ofta hand i hand. Börjar du träna ordentligt och lägger om maten på ett vettigt sätt så kommer du att börja gå ner i vikt.

Att komma igång med träningen efter all julmat och firande kan kännas lite tufft men samtidigt skönt. Att få in nya (eller gamla) rutiner igen. Här kommer lite tips på hur du kommer igång!

Börja i en rimlig takt och tänk realistiskt. Är du nybörjare, som inte tränat innan så räcker det med att du börjar träna en till två gånger i veckan. Att göra för många förändringar på en gång är inte bra. Det är bättre att ta ett steg i taget är bättre. Sätt upp rimliga mål som du känner att du klarar av.

Gör något kul. Bättre välja en träning som roar dig än som du genomlider varje pass. Hatar du att springa så är det en god idé att låta bli det. Det är bättre att träna roliga saker för det gör att du kommer att vilja fortsätta. Risken är annars att du lägger av.

Testa gruppträning. Gruppträningspass har ofta en god stämning och bra gemenskap som sporrar dig att göra det där lilla extra.

Ha tålamod. För att nå effekt krävs det nämligen både tid och tålamod. Men hänger du i och fortsätter så kommer du garanterat se vinsterna och fördelarna med att träna. Det blir bättre med tiden. Dels kommer du in i rutinerna och dels blir du bättre tränad.

Vardagsmotion är ett annat bra sätt att röra sig på. Vardagsmotion är en av grundstenarna för din hälsa och ditt välbefinnande. Många tänker inte på att vi faktiskt motionerar när vi går i trappor, arbetar i trädgården, promenerar till jobbet, går ut med hunden eller cyklar till affären.

Personlig tränare. Börja träna med en personlig tränare. Detta gör att du vet att du kommer igång med träningen och att du får ut det allra mesta av träningen. Kanske räcker det med ett par gånger tillsammans med en personlig tränare för att du sedan ska kunna träna på egen hand.