Det finns en rad punkter man bör ta hänsyn till i val av ficklampa. En är hur batterierna i ficklampan laddas. För vissa kan det vara det avgörande i val av modell. Det finns fördelar och nackdelar med de olika alternativen och här jämförs de olika tillgängliga variationerna. Bra sortiment av ficklampor och annan utrustning återfinns hos butiker som outdoorexperten.se

Batterier som laddas separat

I en del ficklampor finns det uppladdningsbara batterier som måste plockas ut och laddas i batteriladdare när de är urladdade. Fördelen med detta system är att man kan ha med sig flera uppladdningsbara batterier och därmed använda ficklampan under lång tid genom att bara byta batterier.
Nackdelen ligger däremot i att detta är krångligare än andra laddningsalternativ.

Laddningsstation

En laddningsstation, eller dockningsstation, är en liten hållare som ficklampan läggs i och laddas. Fördelen med denna är att man alltid vet var ficklampan är. Många har exempelvis ficklampan alltid liggandes i laddningsstationen och därmed vet man exakt var den är och att den är uppladdad om det skulle bli strömlöst i hemmet.

Nackdelen är flexibiliteten. Ska ficklampan med på semestern måste en laddningsstation packas med vilket tar onödigt stor plats. Dessutom krävs det att man hittar ett vägguttag för att kunna ladda den.

USB-laddning

Det har blivit allt vanligare att batteridrivna produkter som laddas via USB-kabel från datorn. Det är även möjligt att ladda via så kallade Powerbanks vilket är små batterimoduler som det går att koppla USB-kabel till för ladda upp telefoner, surfplattor och även ficklampor med USB-ingång.
Fördelen med USB-laddning är att det skapar flera laddningsmöjligheter. Det går alltid att koppla denna USB-sladd till en konverter som sedan sätts i vägguttaget. Därmed kan man både ladda via datorn, via Powerbank eller via vägguttaget.

Laddning genom rörelse

En ytterligare variant är de ficklampor som laddas upp av rörelse. Skaka lampan några minuter och den kan sedan ge ljus när så behövs. En smart lösning på ställen där man vill vara säker på att inte ha en ficklampa med gamla batterier. Däremot är styrkan inte lika stark som de bästa ficklamporna med klassiska batterier.