Det finns många blommor som fått en närmast mytomspunnen sfär kring sig och orkidéerna är definitivt sådana. På senare år har orkidéer blivit allt vanligare i hushåll över hela landet men det finns också en utbredd rädsla för att ta sig an en av dessa praktfulla växter. Ryktet är att man behöver vara mycket kunnig för att vårda en orkidé rätt, samtidigt hävdar experter och sakkunniga att så inte är fallet. Kanske är det faktiskt bättre att vanvårda dessa blommor!

Överbevattning

Oavsett om det är stängeln som skrumpnat, rötterna som förmultnat eller svampangrepp som hämmar blomfasen är det vanligt att fukt är problemet. Orkidéer har ovanligt små behov av vatten och genom att vara allt för flitig med sin blomma kan man överbevattna och därmed skada densamma.  För att hjälpa blomman att få tillbaks sin lyster och karakteristiska skönhet, kan man ta bort alla delar som angripits och därefter plantera om i ny kruka.

Orchidaceae – en fråga om mångfald

Väljer man att läsa om orkidésläktet framkommer att det finns 27 234 arter i denna familj. Blommorna är tvåkönade och perenna örter som växer på flera platser. I Sverige är 50 olika arter kända och samtliga har skyddats genom frilysning för att säkra beståndet. Växten har intresserat otaliga individer och det finns hela föreningar som endast sysslar med odling av orkidéer. Det finns åtskilliga sidor att besöka för den som är intresserad av kuriosa om orkidéblommor.

Blommans symbolik

När det är fråga om blommor finns det symbolik och betydelser som ofta har sina rötter i astrologi eller folkmyter. Rosor har kanske den mest kända symboliska innebörden och ett fång röda rosor kan inte misstolkas! När det kommer till orkidéer symboliserar de ljuvhet eller kärlek. De olika källorna lägger olika vikt vid dessa båda. I horoskop finns band till orkidéer från stenbock och lejon.

Någonting som få känner till är att orkidé även kan användas som personnamn! Det är ett mycket ovanligt namn och bara en person bar detta under 2014. Att blomnamn används är inte någonting unikt och man kan hitta ett flertal dubbelnamn där en blomma finns med som tillägg. Exempel är Rosmarie som är ett vanligt blomorienterat personnamn idag.