Att ha ett ”ugly sweater party” där alla kommer i sin fulaste jultröja är en amerikansk tradition vanlig i juletider. Festerna kan man hålla hemma eller på jobbet. Det som gäller är grälla färger, glitter, smaklösa mönster och julmotiv med renar och granar. Troligen kom denna idé att födas för att en gång per år kunna bära de fula, smaklösa jultröjor som så många amerikaner får i julklapp. ”Ugly christmas sweaters” har länge varit stort i USA. Många människor inspireras av filmer som Dum & dummare, Grinchen – julen är stulen och Bridget Jones dagbok, där karaktärerna klätt sig i stickade tröjor med stora djurmotiv och texter.

Trenden att bära och festa i fula tröjor kring jul har de senaste åren kommit till Sverige och i år verkar tröjornas populäritet ha ökat rejält i Stockholm. Flera USA inspirerade butiker märker av att suget efter dessa tröjor har ökar rejält.

Om du inte redan har en tillräckligt ful jultröja någonstans längst in i garderoben så finns ett stort utbud hos stans alla kedjor eller kan du fynda på en secondhandbutik. Leta efter tröjor som har fyndiga texter som till exempel ”Oh deer” med en bild på en ren, eller varför inte stora kitschiga julmotiv. Tröjor med avancerad teknik som till exempel blinkande lampor är också mycket trendigt!

 

För själva fultröjefestandet så gäller det att du inte tar dig själv på för stort allvar. Du ska inte imponera på någon, utan ha bara kul i din tröja och bjud på dig själv!