Sommaren är inte här än, men det är inte fel att planera i god tid. Särskilt inte om det är så att du har barn som fyller år på sommaren.

Sommaren är en av de bästa tider att anordna ett barnkalas. Friheten att kunna hålla det utomhus gör det enkelt att få ihop ett roligt barnkalas. Om du har en begränsad budget så kan det dock kännas som att det är något ni bävar inför. Med ett par enkla tips kan du ändå anordna ett barnkalas som blir minnesvärt men som inte kostar allt för mycket.

Fördelen med sommar barnkalas är som sagt att ni kan hålla till utomhus. Ni kan välja att använda er egen trädgård om ni har en sådan eller vara i en park eller lekplats nära hemmet. Genom att ni befinner er utomhus så kan ni även planera in enkla lekar. Tips på lekar är bland annat hela havet stormar eller knorren på grisen.

Istället för att servera läsk så kan ni bjuda på saft eller vatten. Mat är inte nödvändigt när ni ändå är utomhus. Satsa på glasspaket med chokladsås, gärna hemmagjord. ( se längst ner för ett recept). Den obligatoriska godispåsen behöver inte vara jättestor, det räcker med ett par bitar godis och kanske en frukt per barn.

Bjud färre barn, så blir det både enklare och billigare.

Så här går lekarna till som jag nämnde ovan;

Hela havet stormar går till genom att ni placerar ut stolar eller pallar. Är ni utomhus och har brist på stolar, så fungerar det att markera på backen med en bit tyg eller liknande. Se till att det är en plats mindre än deltagare. Spela musik och låt deltagarna röra sig. När musiken tystnar så ska alla hitta en plats. Den person som blir utan åker ut. Nu tar man bort ytterligare en plats och fortsätter tills det bara finns en enda plats kvar att sitta på.

Knorren på grisen går till på följande sätt. Rita en gris på ett stort papper och sätt upp det på ett lämpligt ställe. Ha pennor eller kritor i olika färger och låt barnen i tur och ordning ta på sig en ögonbindel för att sedan försöka måla knorr på grisen. Den som kommer närmast vinner.

Enkel chokladsås till glass:

Ingredienser

1 dl strösocker

1 dl kakao

1⁄2 krm salt

1 dl mjölk

Blanda socker, kakao och salt i en kastrull. Tillsätt mjölken eller vattnet och rör om så att allt blandas. Låt koka upp under omrörning. Koka såsen på svag värme ca 5 min eller tills den är blank och slät.

Serveras varm eller kall.