Julen är på väg och många anser denna högtid är en kristen sådan. Man firar Jesu födelse och har en traditionell jul. Yule är wiccanernas benämning på denna högtid, och det är samma som vintersolståndet. Man firar solgudens födelse och ljusets återkomst!

Dock firar även wiccaner enligt traditioner med den vanliga julgranen och skinkan och tomten. Dock är julgranen sägs vara en kvarleva av gamla tiders träddyrkan, och att den även representerade evigt liv. En städsegrön växt som man tar in i sitt hem, dekorerar, pysslar om och beundrar.

Om man vill fira lite mer wiccanskt, så ta in fler vintergröna växter, så som murgröna, mistel eller järnek. Det går även bra med lingonris, gran och tall.

Om du vill ha en lite mer magisk “feeling” på ditt julträd kan du dekorera dem med annat än de vanliga kulorna och glittret. Gör små féer eller gudinnor i lera, tyg eller papp, tillverka stjärnor av naturgrenar. Använd upphittade naturfynd som kottar, fågelbon, vackra löv och röda bär och häng upp i granen.

Förr i tiden var det vanligt att man brände en rejäl vedkubbe under årets längsta natt, en “yule log”. Du kan göra det nu med, och eftersom det är en tid för pånyttfödelse, kan du rista in och besvärja vedkubben med alla negativa tankar, energier och känslor som du vill bli av med. Sedan bränner du kubben och låter det negativa försvinna i samma stund!

Du kan göra på många sätt för att fira Yule, men det viktigaste är nog att se till och ha många tända ljus, en mysig miljö, och framförallt att umgås med sina kära i lugn och ro. När det är kallt och mörkt ute får vi skapa vår egen värme!