Nästa vecka är det Alla hjärtans dag. Men vad är det för högtid och varför firar vi den?

Alla hjärtans dag som på engelska heter Valentine’s Day kom att börja firas i Sverige mycket sent. Förebilden till detta firande kom då från USA under 1900-talet. Detta firande har sedan dess växt. Denna dag har större betydelse i anglosaxisk tradition än vad den har här. Dagen går tillbaka till medeltida vårfester, där flickor och pojkar på lek parades samman inför våren.

Trots att alla hjärtans dag har medeltida ursprung så är den ny högtid i kalendern både i Norden och i Sverige. Dagens namn man firar är Valentin, som är ett romerskt helgon. Han är ihågkommen till vår tid tack vare att den 14 februari under medeltiden var en dag då fåglarna bildade par och i England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen.

Denna sed har gjort att Valentine’s Day har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden. De allra första alla hjärtans dag korten eller Valentinkorten kom i England under 1400-talet och under 1700-talet började sådana kort framställas och säljas. Denna dag var även vårens första dag.

I vår tid har en legend som är romantisk uppstått som en slags bakgrund till hur valentinbreven kom till. Legenden berättar om att Valentin är fängslad och under denna tid lär känna fångvaktarens dotter. Innan han dog ska han ha skrivit ett avskedsbrev och undertecknat denna med ”din Valentin”. Detta sägs vara det allra första valentinbrevet.

Denna dag, alla hjärtans dag kom till Sverige via handeln. De såg marknadsföringsmöjligheter i detta. Den första skyltningen i Sverige för detta var under 1956 och sedan dess har försäljning av godis och blommor ökat under denna dag varje år.