Vill du ha fler besökare till din blogg men inte vet riktigt vilken väg du ska gå? Kanske lägger du ner stor tid på att välja vad du ska skriva om, att göra snygg design och ta relevanta bilder i inläggen. Kanske skriver du till och med riktigt roligt, intressant eller engagerande. Ett fel kan vara att du tänker för mycket på dig själv och din egen blogg. En mycket bra väg att få fler läsare på bloggen är nämligen att lägga bort pennan (tangentbordet) en stund och fokusera på andra.

Läsa – Kommentera – Intressera

Om du lägger 2 timmar varje dag på bloggen så låt minst 30 minuter av denna tid gå till att läsa andra som bloggar inom samma område som dig. Skriver du om kvinnligt mode så sök efter modebloggar i allmänhet. Skriver du om att meka med bilar så läs på bloggar om bilar. Tänk alltså något bredare än vad du själv skriver om. Men läs – utan kommentera det första du gör.

 
Genom att läsa andras bloggar kan man lätt fånga upp intressanta diskussioner, modeflugor eller vad som engagerar läsare. Få inspiration på hur du kan bygga vidare på din blogg. Men håll det där en period först. Börja inte kommentera på var och varannan blogg det första du gör. Detta brukar snabbt genomskådas och ger negativ publicitet.

 
Självklart ska kommentarerna läggas men det absolut viktigaste är att det tillför något till bloggen, till diskussionen i kommentarsfältet eller ger någon ny vinkel på texten. Att bara skriva ”Bra skrivet – Jag skriver också om hundar” betyder indirekt ”Hej, Hallå – jag finns också – Se på mig”. Var intresserad och fråga saker. Ge råd och tips. Men tipsa inte om din blogg i kommentaren. Adressen till den kommer ändå att synas under ”Hemsida” och det räcker gott och väl. I alla fall om du skriver intressant. Både i bloggen och som kommentarer.