Den mobila datoranvändningen och molntjänsterna har på ett signifikant sätt förbättrat produktiviteten hos användarna. Nu kan du bokstavligen arbeta var som helst i världen och enkelt dela dokument med dina kollegor, som även de kan befinna sig var som helst. För att få ut mesta möjliga av programmet bör du överväga att gå en excelkurs.

Excel är ett av de program som levereras i det molnbaserade paket som heter Microsoft Office 365. Du kan med hjälp av denna programsvit använda dig av alla de kraftfulla funktioner som finns i de versioner av Excel som installeras på datorer, med den viktiga skillnaden att du använder programmet i det som kallas för molnet. Molnet innebär att man tänker sig den internetuppkopplade plats där filerna lagras som ett moln. Man vet inte var filerna fysiskt befinner sig men man har alltid tillgång till dem, från alla sina digitala enheter som är uppkopplade mot nätet.

Fördelen med dessa molntjänster är att du inte behöver ha Excel installerat på din dator utan kan nå programmet via webbläsaren, oavsett vilken dator eller annan digital enhet du för närvarande använder dig av. Det innebär att du även kan använda Excel, och nå dina filer, från din smartphone eller surfplatta. De enheter som stöds för närvarande av Office365 är följande:
● Smartphones och surfplattor som drivs av det mobila operativsystemet Android
● Smartphones och surfplattor som drivs av det mobila operativsystemet iOS
● Smartphones, surfplattor och datorer som drivs av operativsystemet Windows
● Datorer som drivs av operativsystemet OS X

De fördelar som Excel via Office365 ger dig som användare är:
● Möjligheten till ökad produktivitet
● Möjligheten att få åtkomst till dokument från flera olika platser och digitala enheter
● Enkel delning av dokument med dina kollegor
● 1 TB lagringsutrymme i molntjänsten OneDrive
● Du kan enkelt återställa data från molnet om din dator exempelvis skulle krascha eller försvinna

Nackdelarna med att använda den molnbaserade versionen av Excel är framför allt att det alltid föreligger en risk för avbrott i tjänsten. Du bör också ha i åtanke att risken för att säkerhetsproblem ökar med molnbaserade tjänster, eftersom vem som helst, var som helst kan få åtkomst till dina dokument, om du inte följer säkerhetspraxis.

Den molnbaserade versionen av Excel är kraftfull och låter dig skapa, läsa och redigera Excel-dokument från olika platser och enheter, vilket kan öka din produktivitet. Genom att gå en excel kurs kan du lära dig att använda programmet på bästa sätt och på så sätt göra stora besparingar i tid och pengar.