När arbetet börjar samlas på hög före deadline och din kalender är fullbokad, är den sista saken du vill höra att hålla dig undan godisautomaten. Vem har egentligen tid att äta nyttigt? Men när det kommer till att motverka stress, kan det du stoppar i dig faktiskt hjälpa dig att lindra spänningarna. Det är faktiskt så att vissa typer av livsmedel kan hjälpa dig att stabilisera blodsockernivåerna, eller ännu bättre, ditt känslomässiga tillstånd. Här listar vi några av de livsmedel som du bör leta efter när du känner att du har fått nog.

Gröna grönsaker med blad

Det är frestande att köpa en cheeseburgare när man är stressad men det man egentligen bör göra är att istället satsa på en grön lunch. Spenat och andra gröna grönsaker med blad innehåller nämligen folat, ett ämne som producerar dopamin, vilket skickar signaler av välmående till hjärnan och hjälper till att hålla dig lugn. Besök denna webbplats för mer hälsotips!

Gröt

Om du är en kolhydratsälskare, är det troligt att ingenting kan komma mellan dig och valfritt bakverk när du känner dig stressad. Det är viktigt att du inte helt ignorerar ditt begär. Kolhydrater kan nämligen hjälpa hjärnan att producera serotonin, vilket är samma substans som antidepressiva medel innehåller. Men istället för att välja en sockrig bakelse, bör du istället sats på bättre kolhydrater. Stress kan nämligen få dina blodsockernivåer att öka. Ett livsmedel som gröt kommer inte att bidra till den redan befintliga toppen av glukos i blodet.

Lax

När du är stressad kan hormoner som ger dig en känsla av oro, som till exempel adrenalin och kortisol öka. Laxens omega-3-fettsyror kan förutom de antiinflammatoriska egenskaperna också hjälpa dig att motverka de negativa effekterna som stresshormonerna ger upphov till. I en undersökning minskades oron hos läkarstudenter som tog kosttillskott med omega-3 med hela 20% jämfört med placebogruppen.