Cykla säkert med ditt barn

Frontmonterad cykelsits eller bakmonterad? Cykelvagn? Många har kommit underfund med att bilen inte alltid är det snabbaste eller smidigaste alternativet. Har man en relativt kort – men vältrafikerad – väg till dagis, skola eller jobb kan cykelpendling faktiskt vara den bästa lösningen. Ska man cykelpendla med barn gäller det dock att man är väldigt noga med säkerheten.

Bakmonterad eller frontmonterad cykelsits?

Om det är bakmonterad eller frontmonterad cykelsits som är bäst råder det något delade meningar om. Många hävdar att en barnsits där bak är det bästa alternativet, medan andra anser att en frontmonterad cykelsits är bäst. En av fördelarna med en frontmonterad cykelsits är att man kommer nära barnet och har full uppsikt – vilket ökar tryggheten för såväl förälder som barn. Har man fler än ett barn kan en cykelvagn vara det bästa alternativet (eller både en bakmonterad och en frontmonterad cykelsits).

Börja inte för tidigt

En del föräldrar undrar när man kan börja skjutsa barnet i en cykelsits. Det råder visserligen ingen stark konsensus om detta, men många är eniga om att man kan börja kring nio månaders ålder. Det är nämligen då som de flesta barn utvecklar en tillräckligt stark motorik för att kunna sitta stadigt. Många sitsar på marknaden är anpassade efter barn som väger mellan nio och 22 kilo.

Montera säkert

Oavsett om du har en bakmonterad eller frontmonterad cykelsits är det viktigt att den är väl förankrad i ramen. Om du har en cykelsits där bak skall du aldrig förlita dig enbart på pakethållaren. Många sitsar är anpassade att monteras på den, men i sådana fall bör det finnas en säkerhetsrem eller en koppling till ramen på något annat vis.

Hjälmar – till alla

Givetvis ska barnet ha cykelhjälm. Enligt lag skall alla under 15 år ha hjälm på sig vid cykling, och det gäller således även barn som skjutsas i sits. Sitsen skyddar helt enkelt inte barnets huvud särskilt väl om olyckan skulle vara framme.

Även om du inte brukar bära hjälm när du cyklar själv bör du göra det när du skjutsar ett litet barn. Skulle du ramla omkull och slå i huvudet kan det bli svårt att ta hand om barnet. Att du som vuxen bär hjälm är inte enbart för din skull – utan kanske främst för barnets.