En gång i tiden var det endast proffsen som använder cyklar av kolfiber, eftersom materialet hade en hög prislapp och var svårt att jobba med. Med tiden har dock priset sjunkit, tillverkningsprocesserna förbättrats och kolfiber har därför blivit det vanligaste materialet på cyklar i det mellersta och övre prissegmentet. Här får du veta allt som är värt att känna till om cykelramar av kolfiber. Du får bland annat veta vilka egenskaper materialet ger cykelramen och huruvida det är mer känsligt än andra material eller inte.

Varför är cyklar av kolfiber så pass populära?

Kolfiber är numera enkelt att arbeta med och kan enkelt gjutas till önskad form. Detta gör att tillverkare av cykelramar kan experimentera med rörprofiler och former på ramen för att ta fram en cykel som är lätt, styv, bekväm och aerodynamisk. När det gäller styvheten i förhållande till vikten är kolfiber det bästa materialet att använda på cyklar, vilket har lett till att proffscyklister världen över använder cyklar med ramar av kolfiber.

Idag kan kolfiber användas på flera olika delar av cykeln: ram, gaffel, hjul, cykelkomponenter, sadelrör m.m. Förutom att materialet är gynnsamt för prestandan, har det dessutom en god hållbarhet och försämras inte över tid som vissa andra material. Det kan även användas för att ge goda vibrationsdämpande egenskaper och därmed en mer bekväm cykeltur.

Är cyklar av kolfiber mer känsliga?

En cykel av kolfiber är i själva verket en kombination av kolfiber och harts som binder samman fibrerna. Detta kompositmaterial utgör grunden av all den kolfiber som du ser på cyklar. Det är viktigt att känna till att alla cyklar av kolfiber inte håller samma kvalitet. Den typ av kolfiber som har använts samt hur kompositmaterialet har skapats är några faktorer som avgör hur styvt, lätt och bekvämt materialet blir.

Nackdelen med kolfiber är att det kan spricka om ett område av materialet utsätts för stora påfrestningar, exempelvis i samband med en krock eller på grund av bultar som skruvas åt för hårt. När materialet har kompromissats kan det bli väldigt känsligt och farligt att använda. Det måste då antingen bytas ut eller repareras.