Byta cykelkedja

Det talas ibland om att cykeln i princip är underhållsfri jämfört med bilar och motorcyklar. Det är dock någonting som kommer med viss modifikation. Om man vill att cykeln skall fungera ordentligt under längre tid, är det också viktigt att man tar hand om den på rätt sätt. Inte sällan kan man undvika reparationer genom att vara ute i god tid och byta slitdelar innan någonting går sönder ordentligt. När det kommer till cykelkedjor är det många som helst struntar i att byta dessa. En av orsakerna kanske är att det är omständigt eller att man helt enkelt inte vet hur man skall gå till väga för att det hela skall bli rätt. Även om man kan lämna in cykeln för att få hjälp med dessa åtgärder, finns det faktiskt en hel del man kan göra själv om man bara lär sig grunden. Visst kan det ta en stund att byta cykelkedja de första gångerna, men därefter går det klart enklare. Alla redskap som krävs finns kanske redan i verkstaden vilket gör det hela enkelt och roligt.

Kedjebrytare

Någonting som är bra att ha när man skall se över sin cykel är en kedjemätare och brytare. Dessa är till för att mäta ifall det är dags för kedjebyte samt för att bryta kedjan och ersätta den med en ny. Har man slarvat med kedjebytet är det eventuellt även bra att byta ut kassetten, dvs. växelpaketet. Inte heller detta är någonting som behöver överlämnas till proffs om man inte önskar få hjälp med detta. Istället kan man införskaffa alla cykeldelar som behövs för att på egen hand åtgärda det hela. Förutom att det kan vara bra ur ett praktiskt perspektiv, innebär det också att man lär sig mer om hur cykeln fungerar och vad man skall göra om någonting går fel.

Först och främst behöver man mäta upp om kedjan behöver bytar och se hur allvarlig situationen är. Därefter använder man sin kedjebrytare för att ta bort den gamla. Förutsatt att man inte också skall byta kassett, går man vidare för att mäta upp den nya kedjan. Vanligtvis läggs kedjan om största kugghjulen utan att koppla in bakväxeln. Kedjan skall vara några centimeter ”för lång” varefter man kapar bort resten av kedjan. En brytbar nit är bra att använda sig av för att fästa samman ändarna. När man sätter dit den nya kedjan bör man även ta denna genom bakväxeln och lägga den på minsta kugghjulet för att kunna arbeta ordentligt med den nya.