De flesta har nog någon gång känt sig otrygga antingen på vägen hem från jobbet en sen kväll eller i löpspåret under vinterhalvåret när det är mörkt redan innan du har slutat jobba. Tyvärr är det många som känner sig otrygga mycket ofta, flera gånger i månaden eller till och med flera gånger i veckan. Oavsett om det beror på att man bor i ett sämre område eller om man bara är oroad över den allmänna utvecklingen i Sverige, kan det då vara värt att investera i ett överfallslarm.

Generellt om överfallslarm

De tre vanligaste typerna är de som aktiveras genom att en sprinter dras ut, de som aktiveras genom ett knapptryck och de som använder sig av tryckluft.

De flesta överfallslarm har en ljudnivå på mellan 110db och 140 db. Runt 120db säger man att smärtgränsen går. Överfallslarm är oftast inte till för att skada (tänk på att även dina öron kommer att få höra samma oljud!) utan för att avskräcka och påkalla uppmärksamhet från andra. Det finns därför ingen entydig forskning som säger att ju högre ju bättre. Enbart 110db är väldigt högt.

Olika typer av överfallslarm

Överfallslarm med sprintermekanism kan se ut lite olika, men många av dem är i nyckelringsformat. För att avaktivera ett överfallslarm med sprinter sätter man i regel bara tillbaka sprintern.

Överfallslarmen som utlöses med hjälp av ett knapptryck har en lite större risk för att utlösas av misstag. Med en del av dem kan man behöva något smalt och vasst för att avaktivera det. Detta kan vara bra att komma ihåg att ta med sig.

Till skillnad från de andra larmen är de överfallslarm som uttnyttjar tryckluft en engångspryl. De håller ofta i runt 10 år men bara förutsatt att du aldrig använder det. När dessa överfallslarm har använts behöver de kasseras.

Bland de mer avancerade larmen finns de som har en GPS inbyggd. Dessa kan snabbt hitta din position vilket gör det lättare att snabbt få hjälp från till exempel polisen.

Det finns även de som har inte bara GPS, utan har en inbyggd mikrofon och som vid aktivering direkt kommer till SOS-alarm. Dessa överfallslarm är även bra för äldre och de som är rädda för att bli sjuka eller skadade.

Billiga vs. dyra överfallslarm

I teknikaffärer och i onlinebutiker går det att hitta överfallslarm för mindre än en hundralapp. De billigare varianterna behöver inte nödvändigtvis vara sämre än de dyrare alternativen, men det beror på vad för funktioner man är ute efter. De billigaste överfallslarmen har i regel bara en funktion och det är att avge ett högt larm. Medan de dyrare kan ha en rad med olika finesser som GPS och koppling direkt till 112. De senare brukar även kosta en summa månadsvis och de är vanligare för yrkesgrupper än för privatpersoner.