Välj rätt trafikskola

Ska du börja övningsköra? Då finns det många olika trafikskolor att välja på. Här berättar vi vad trafikskolorna kan erbjuda samt vad du bör tänka på när du väljer trafikskola.

Att tänka på när du väljer trafikskola

  • Priset: Du kommer att behöva lägga ganska mycket pengar på ditt körkort, men det finns ingen anledning till att det ska vara onödigt dyrt. Kanske kan du välja en trafikskola som ligger lite längre bort men som är billigare. Ofta har trafikskolorna dessutom olika paketpriser. Fundera på vem som kan erbjuda dig vad du behöver för så lite pengar som möjligt.
  • Utbudet: Ofta är utbudet ungefär detsamma, men olika trafikskolor kan ha olika paketlösningar.
  • Bra lärare: Det här är nog det viktigaste inför ditt val av trafikskola. Prata med personer som håller på att ta eller har tagit körkort och fråga vilka lärare och trafikskolor de rekommenderar. Du kan även hitta rekommendationer och recensioner på internet.

Detta bör din trafikskola erbjuda

  • Introduktionsutbildning: Den kurs du och din framtida handledare måste gå på trafikskolan för att handledaren ska få övningsköra med dig. Det är en teoretisk utbildning.
  • Riskutbildning: Innehåller en teoretisk och en praktisk del. Under den teoretiska delen diskuterar ni alkohol, trötthet och andra risker som finns vid bilkörning. Den praktiska delen är halkbanan, då du bland annat övar på att köra under riskfyllda förhållanden, men din körskola försäkrar att det sker på ett säkert sätt.
  • Utbildning för att köra personbil (B-körkort): Körskolan ger dig under denna del utbildning i ett antal moment. Dels går du en teorikurs där du lär dig om teman såsom trafik och miljö, landsväg & motorväg, stadstrafik, mörker, halka och parkering samt om fordon och säkerhet. Förutom detta får du givetvis övningsköra. Du väljer själv hur stort antal lektioner du bör ta, och du kan blanda dessa med att köra privat.
  • Utbildning för att köra med släp: detta är en utökning av utbildningen för att ta B-körkort. Du lär dig att koppla på och av släpet samt att köra med släp.
  • Utbildning för att köra med tunga släp: Under den här utbildningen lär du dig att köra med tunga släp efter personbil. Det kan till exempel röra sig om att köra med en hästtransport eller en stor husvagn.

Lycka till ditt körkort, med hjälp av rätt körskola kommer det att gå enkelt!