Att få internet via fiber blir allt mer populärt i Sverige, och många kommuner har redan börjat bygga om sin infrastruktur för att installera fibernätet. Fördelarna med fiber är att man kan få väldigt snabbt internet, snabbare än vad man kan med traditionella bredband. I och med dess popularitet finns det också många olika fiberleverantörer runt om i landet. Men hur hittar man rätt fiberleverantör? Ja, det är kanske inte en helt lätt fråga, och svaret beror på hur omfattande fiberinstallation är, vilket pris man kan tänka sig och så vidare.

Så fungerar fiber

Även om fiber numera är ett ganska vanligt begrepp är det inte helt lätt att förstå sig på hur det fungerar, och hur det skiljer sig från det traditionella nätverket. Fiber är ett kort ord för optiska fibrer, som i själva verket är tunna glas eller plastfiber. Dessa är sedan täckta med ett tunt metallager som tar emot information genom optiska impulser. Detta är en helt ny teknik som kräver en hel ominstallering av mobilnätet, och fiber installeras genom att grävas ner i marken. Sverige hade som mål att 95 % av befolkningen skulle ha fiber år 2020, eftersom man anser att fiber är den enda tekniken som kan klara av den stora belastning som förväntas av framtidens digitala trafik.

Att välja rätt fiberleverantör

Ja, det låter ju väldigt smart med fiber men hur väljer man rätt fiberleverantör? Men, det är vissa saker att tänka på nämligen:

  • Vilka valmöjligheter finns? I vissa kommuner finns det flera olika leverantörer av fiber, medan andra kommuner bara har en enda leverantör. Detta gör isåfall valet enkelt.
  • Är stadsnätet öppet? VIssa kommuner står själva som ägare över fibernätet, och tillåter då fiberleverantörer att hyra in sig på nätet så att allmänheten kan välja mellan olika leverantörer på egen hand.
  • Vilken hastighet behövs? Olika hushåll kräver olika hastigheter beroende på hur nätet används, men som regel är en hastighet på 100 MBit/s tillräcklig för att få bra internet. Behöver man mer får man vända sig till särskilda leverantörer, och vissa kan erbjuda så mycket som 1000 Mbit eller 1 GB/s.