Bokstavstavlor är tillverkade av hårt filmmaterial vilket gör det möjligt att fästa färdiga bokstäver, i plast eller metall, på tavlan. Tavlorna används bland annat inom detaljhandeln, caféer och restauranger som en estetisk informationstavla. Signimport är proffs på bokstavstavlor.

Material och funktion

Utseendemässigt har bokstavstavlor stora likheter med ”svartatavlor”. Tavlor som förr i tiden användes i skolor och där kritor användes för att skriva/rita på tavlan. Men funktionsmässigt är det stor skillnad.

Dessa tavlor har en ram av trä eller metall och en svart hårdpackad filt inuti tavlan. Denna filt har rader (likt ett kollegieblock) så det blir lättare att sätta upp de färdiga bokstäverna rakt. Till tavlorna används speciella bokstäver, i olika storlekar och färger, som ofta beställs separat. Genom att sätta upp bokstäver och skapa meningar kan därmed information förmedlas via dessa tavlor till kunder, familjemedlemmar, festdeltagare osv.

Vad skiljer mellan olika bokstavstavlor?

Det som primärt skiljer sig mellan olika bokstavstavlor är:

 • Stående eller liggande
  Om tavlan ska vara stående eller liggande beror främst på var den ska användas och utrymmesskäl. Det kan även vara snyggt att kombinera ett stående med ett par liggande tavlor.
 • Storlek
  Önskas en liten tavla i hallen eller en stor som ska stå en företagsentré? Det är även storleken som primärt avgör dess pris.
 • Tillbehör?
  De större tavlorna kan ställas på golvstativ. Dessa finns både i rostfritt stål och trä samt i olika stilar och storlekar. Utöver stativ kan lösa siffror och lösa bokstäver köpas in till tavlan. Innan dessa köps in är det viktigt att testa hur tavlan kommer att användas och därmed vilken storlek på bokstäverna som krävs.
 • Material på ramen
  Bokstavstavlor med träram har en mjukare känsla och retrostil. Utöver trä finns ett brett utbud av tavlor med stålram.

Var används de?

De större tavlorna hittas främst hos företag som vill nå ut med ett budskap till anställda eller kunder som kommer till företaget. Det kan exempelvis vara dagens meny på en restaurang eller vilka konferensrum som olika gäster ska leta upp vid en större konferens.

Eftersom informationen byggs upp av enstaka bokstäver passar dessa tavlor bäst vid tillfällen då informationen inte ändras speciellt ofta. Att ändra till dagens meny, en gång per dag, är acceptabelt men behövs informationen ändras flera gånger per dag är digitala informationstavlor ett bättre alternativ.