Vi är mitt i december månad och på både tv och radio är det adventskalender. Det finns även mängder av olika typer av adventskalendrar att köpa, samt att göra själv. Men historien bakom denna då?

Den tryckta adventskalendern spreds med en tysk förebild under 1930-talet. Denna kalender riktades till barn. 1957 sändes den första adventskalendern i Sveriges Radio och 1960 kom den första tv-sändningen. Under 1960-talet ändrades namnet till julkalendern och den genom tiderna mest populära julkalendern var “Teskedsgumman” från 1967.

Den allra första adventskalendern trycktes i början av 1900-talet i Tyskland. Då bestod den av två ark varav det ena hade 24 julmotiv- Det blev en enorm succé och under 1920-talet skapades en ny version som hade luckor att öppna och det var en bild innanför luckan.

De första tyska adventskalendrarna med luckor föreställde hus, små städer och julmarknader blandat med religiösa motiv. De svenska och danska adventskalendrarna hade lantliga och världsliga teman: så som natur, snögubbar, kälkar, timmerhus och tomtenissar.

1939 kom kriget och då upphörde kalenderproduktionen i Tyskland på grund av materialbrist. När kriget tog slut, så började man åter igen tillverka kalendrar och den slog även igenom i USA på 50-talet.

Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 och då av Sveriges Flickors Scoutförbund. Syftet var att genom kalenderförsäljning samla pengar till flickscoutrörelsen.

Den första kalendern var ritad av Aina Stenberg MasOlle, som var en känd sagoboksillustratör av bland annat sagoböcker. Enligt beställaren så skulle den vara ”större än den tyska, utan glitter, med tomtar”. Adventskalendern fick namnet Barnens adventskalender. Den trycktes första året i 10 000 exemplar. Den hade 24 luckor, en för varje dag fram till julafton.

Den första julkalendern i media sändes av Sveriges Radio 1957 och då hette den Barnens adventskalender. Själva idén till kalenderns fick producenten från flickscoutskalendern. Det var ett program, fem minuter långt, med barn som sjöng julvisor, pratade om julförberedelser och öppnade en lucka i en adventskalender. Det efterföljande året gav man ut en särskild kalender som kopplades till kalendern på radion. Tv följde efter och 1960 så var det figuren Tittelure som öppnade kalenderluckor i en svartvit sändning. Året efter så kom adventskalendern med daglig lucköppning. År 1969 sändes den första kalendern i färg och 1971 ändrades namnet till julkalendern.

Den populäraste julkalendern genom tiderna på tv är “Teskedsgumman” från 1967, och det var hela två miljoner vuxna och en halv miljon barn som följde denna.