Städningstips för ett renare hem

Ett välstädat hem känns både fräschare och mer välkomnande. Nystädat ger helt enkelt en behagligare känsla och det behöver inte vara svårt att hålla rent och snyggt om man bara är medveten om vad som behöver göras och hur. Nedan får du några effektiva städningstips för att kunna ha det fräsch hemma – jämt.

Ha ett städschema

Ett riktigt bra städningstips för den som inte riktigt hinner få till städningen i det fullspäckade vardagspusslet är att ha ett städschema. Det kanske kan kännas som att det inte kommer göra någon skillnad alls men görs det på rätt sätt kommer det bli mindre tidskrävande. Tänk att du städar 10–15 minuter varje dag istället för att behöva spendera flera timmar av ledig tid till att skrubba och putsa.

Gör ett veckoschema för din städning och sätt upp ett litet uppdrag så blir det inte övermäktigt att ta tag i. T. ex måndag – dammsuga, tisdag – svabba golven, onsdag – torka av köksluckor, torsdag – grovstäda badrummet och så vidare.

Det räcker med några få små saker varje dag och sedan kan man lägga in en större städning någon gång i månaden eller så ofta man önskar. Att ha en stor vår, – sommar, – höst och vinterstädning kan också vara bra, då man till exempel utför följande:

  • Rengöring av mattor
  • Torka av ovanpå och inuti skåp och lådor
  • Torka av väggar, dörrar och lister

Våga testa alternativa produkter

Ett annat städningstips som kan göra städningen både lite roligare och mer effektiv är att prova på alternativa rengöringsprodukter. Kanske blir det bara ett nyhetens behag, men då har man åtminstone gjort det roligare för ett par gånger. Ättika är ett utmärkt städmedel och kan användas på alla material förutom sten. Kakel, glas och rostfritt blir skinande rena av detta och lämnar inga ränder eller flammor som många andra rengöringsmedel gör.

Andra städningstips

Behöver du fler smarta städningstips? Då är internet din bästa vän. Söker du på städningstips kommer du hitta tips från både proffs och glada amatörer och även detta kan vara ett roligt sätt att hitta ny kraft och inspiration till det som många tycker är ett nödvändigt ont.

Att anlita städhjälp någon eller ett par gånger om året kan också göra att det blir enklare och roligare att hålla efter själv.