Att få nya tänder kan för många vara en livsomvälvande händelse, något som man har gått och väntat länge på och sett framemot. Nya tänder kan innebära att man får proteser eller helt nya tandimplantat. I vår guide till nya tänder ger vi dig några goda råd på vägen till dina nya tänder.

Guide till nya tänder – Förberedelse inför ingreppet

Det första steget i vår guide till nya tänder handlar om hur du kan förbereda dig inför besöket hos tandläkaren. Beroende på dina förutsättningar kan du behöva dra ut tänder som är dåliga. Då kan munnen behöva läka innan operationen. En annan förberedelse inför ingreppet som tandläkaren kan be dig göra själv är att sluta röka en tid innan det är dags för dig att få dina nya tänder.

Nya tänder – tandproteser eller tandimplantat?

Det andra steget i vår guide till nya tänder visar på två olika lösningar när det kommer till att få nya tänder.

  • Ett billigare alternativ till tandimplantat är tandproteser. Tandproteser är även ett vanligare val bland rökare då rökning bidrar till ett försvagat käk vilket gör det svårare att fästa ett tandimplantat i.
  • Tandimplant är ett dyrare alternativ men har sina fördelar, främst när det kommer till känslan av att de är sina egna vanliga tänder. Tandimplantat hanteras precis så, som sina vanliga tänder, medan tandproteser behöver tas ut och rengöras mellan måltider och under natten.

Efter ingreppet

Det tredje steget i vår guide till nya tänder handlar om hur du tar hand om dina nya tänder. Det är såklart viktigt att generellt hålla rent i munnen och rengöra sina tänder. Det gället både innan – och efter du fått dina nya tänder. Det kan även vara bra att fortsättningsvis fundera på att sluta röka och ändra vissa av sina matvanor då det finns mat och dryck som påverkar tänderna negativt. Det kan även vara bra att fundera över ens rutiner när det kommer till matintag, försök att äta mer regelbundet och minska på småätandet för att låta tänderna vila.

Sist men inte minst ska regelbundna besök hos sin tandläkare ses som en långvarig investering. Har du inte gjort den investeringen kan det leda till att din tänder blir dåliga. Vi hoppas att du lärt dig något av vår guide till nya tänder och önskar dig all lycka till med att ta hand om dina tänder.