Många frågar sig vad “molnet” egentligen är för någonting, så här ger vi dig information om detta så att du själv kan avgöra huruvida det är användbart för just dig. Om du sedan vill få hjälp med att förvara din data i molnet kan du få detta genom ett företag som tillhandahåller datahjälp i Malmö.

Enkelt förklarat är molnet en plats där du kan förvara dina filer (dokument, foton och liknande) på en dator som är ansluten till internet. Denna dator, som man oftast kallar för en server, kan vara belägen var som helst i världen och används endast för detta tillfälle. Servrar är vanligtvis ett antal datorer som är mer kraftfulla och stabila än vanliga persondatorer som man använder hemma. Molnet kan bestå av flera servrar som är ihopkopplade, och dessa kan ha olika syften. Du kan till exempel spara dina mejl i molnet och få tillgång till dessa genom en webbplats, var du än befinner dig.

Vilka är fördelarna med molntjänster?

Det finns framför allt tre stora fördelar med att använda molnet: dina filer hålls säkra, du kan få tillgång till filerna varifrån som helst och när som helst, och du kan även dela med dig av din data. Nackdelarna med molntjänster är att det finns en viss risk att obehöriga personer kan få tillgång till din information, att du är beroende av din leverantör av molntjänster och att du inte har tillgång till dina filer om du befinner dig på en plats där du inte har någon internetanslutning att tillgå.

Det finns många företag som tillhandahåller molntjänster för bland annat lagring – vissa tjänster är helt gratis medan andra kostar en summa pengar. När du vet hur mycket data du vill lagra i molnet kan du välja ett abonnemang som fyller dina behov. Om du vill använda molnet för att lagra dina filer, bör du alltid ha åtminstone en ytterligare kopia av dessa lagrade någon annanstans. Du bör även använda dig av starka lösenord för dina molnkonton. Du kan kontakta ett företag som arbetar med datahjälp i Malmö för att få hjälp med att konfigurera molntjänster.