Att spela på nätet är något som inte alls funnits länge. Detta tack vare att internet när det kom begränsade möjligheterna tack vare låg hastighet samt att spel är rätt så komplexa. Under 70-talet var onlinespel enbart spelade i text. Det var ingen grafik eller annat. Dock skapades det mängder av rollspel och äventyr under denna tid. Det allra första spelet med grafik var ett PC spel vid namn Neverwinter Nights och det kom ut 1991. Detta var ett rollspel kan man säga. Efter detta spel kom det mängder av olika spel att spela på datorn, som även kunde kopplas in att spela online med andra spelare. Bland annat blev FPS-spel, first-person shooters-spel mycket populära och spel som Wolfenstein 3D och Doom lanserades. 1996 kom spelet Quake som hade en avancerad multiplayer funktion och det banade ytterligare väg för att spela online.

Spel online kom att baseras mycket på rollspel och att man var personen man spelade. Diablo var ett spel som lanserades 1997 och detta spel blev prisat för sin fantastiska spelkänsla och att det var möjligt att spela på nätet med sina vänner. Nästa stora spel att lanseras var WoW, World of Warcraft under 2004 som blev mycket populärt.

Idag krävs det inte en dator för att spela online, företag som Sony, Nintendo och Microsoft såg möjligheterna och började utveckla konsoler för att kunna spela online. Idag går det att koppla upp sig på nätet och spela med sina vänner via Xbox, Playstation och Nintendo-konsoler.

Idag finns det mängder av olika onlinespel att spela i mängder av olika kategorier. Det är inte bara rollspel och äventyr, utan du kan även spela sportspel, och annat. De spel som är populärast idag är FPS-spel som Call of Duty och Battlefield, både via dator och konsol.