Catering för alla fester

Visst är det tröttsamt att laga mat ibland, särskilt när du hellre skulle spendera kvällen med fullt fokus på dina gäster. I Stockholm finns catering för alla smaker och plånböcker. Kanske är du ansvarig för att anordna firmafesten eller behöver du bara lite fika till konferenser? Utbudet i Stockholm är så pass stort att du kommer att hitta det som passar just dig.

Alltid finns det något att fira! Födelsedagsfirande, dop, begravning, studentmottagning, bröllop eller examen. Också på jobbet finns det tillfällen som kräver catering; konferens, firmafest eller kick-off. I Stockholm finns så många olika alternativ för att beställa catering att det faktiskt kan vara svårt att välja. Men eftersom utbudet är så stort kan du också vara säker på att det finns något just för dig.

Vara med på festen eller stå i köket?

För många är det tröttsamt att anordna fest eftersom det brukar sluta med att den mesta tiden tillbringas i köket. Kanske särskilt kvinnor råkar hamna i fällan att man spenderar mer tid med att laga och bjuda på mat istället för att delta på festen. Catering är ett bra alternativ för att slippa det scenariot och i Stockholm är marknaden för catering dessutom så pass stor att det garanterat finns en catering för just ditt event.

Något för alla smaker

Thailändskt, italienskt, libanesiskt, sydostasiatiskt, grillat, vegetariskt, indiskt, japanskt eller varför inte gatumat från en av de många foodtrucks som levererar catering i Stockholm. Det finns även catering för den som vill ha mat som är hållbar och miljömedveten och det finns också firmor som tar socialt ansvar till exempel genom att ha kockar som har immigrerat till Sverige och lagar mat från sina hemländer. I Stockholm finns det verkligen mycket att välja på när du ska beställa catering. De flesta cateringfirmor kan leverera mat till både stora och små fester och det går ofta att anpassa maten för dina behov. Vill du ha mat som ni själva kan värma upp eller färdig plockmat inklusive porslin? Kanske en egen kock som lagar er mat på plats? I Stockholm finns catering där lokaler ingår och det finns också catering som kör ut maten till din dörr. Ska du anordna något stort och behöver personal? Många kan tillhandahålla personal för ditt event.

Inför jakt

När man skall ut på jakt finns det ingenting som kan lämnas åt slumpen. Då man är på plats ute i naturen är det för sent att vända hem för att hämta än det ena än det andra. Istället får man gilla läget och förhålla sig till den situation som nu är faktum. De som varit ute på jakt vid flera tillfällen har ofta bra rutin och vet vad som krävs för att man skall få en så bra och framgångsrik jakt som möjligt. Det kan handla om enkla saker som att ha rätt underställ, till att använda sig av en viss sorts kikarsikte. Oavsett vad som gäller för varje jägare, kan man enas om att rätt utrustning ofta har en stor inverkan på slutresultatet.

Att hitta jaktutrustning i Sverige är inte svårt. Det finns en lång tradition av jakt där många ser första rundan i skogen som en rit för att gå in i livet som vuxen. Detta förhållningssätt kan vara betydligt vanligare på landet än hos de som bor inne i stan. Såväl underställ som andra kläder kan hittas på en rad olika ställen. Dock kan det kännas bra att handla från bolag som kan allt om jakt! På så vis är man förvissad om att de rekommendationer man får, har sin botten i erfarenhet. Att man dessutom kan hitta allting på ett och samma ställe kan för många innebära en betydligt trevligare helhetsupplevelse. När man väl närmar sig kassan är det hela färdigt och ingenting måste kompletteras.

Detta är en av Sveriges toppenbutiker för allt som har att göra med jakt. Både vapendelar, kläder, väskor och annan utrustning från de främsta varumärken som finns. Allt under ett och samma tak. En bra butik för jakt och inget annat.

Kommunikation

Värt att tänka på är att man behöver kommunicera med de andra i jaktlaget. Det finns tillfällen då man behöver få undsättning eller kanske vill informera om någonting. Utbudet radioutrustning är stort och bygger på kännedom om de förutsättningar som gäller vid jakt. En mobiltelefon kan många gånger sluta fungera under jakt och man kan inte ha öppna kanaler på samma vis som med en ordentlig radio. Det har kommit en hel del under senare år och det mesta finns att studera när man tar kontakt med en butik som fokuserar på jakt samt annan utrustning.

Välj rätt mingelmat

Att bjuda in till opretentiös fest är kanske det roligaste som finns! Borta är alla etikettsregler om hur man skall sitta, stå och vem som skall hålla tal till värdinnan. Istället kan man helt ägna sig åt att umgås och mingla med alla gäster som finns på plats i lokalen. Även om detta kan kännas som en enkel fest att arrangera, är det en del faktorer man bör väga in för att nå det resultat man är ute efter. Dels är den en fråga om att ställa iordning bort och stolar men det skall även komponeras mingelmat som funkar bra utifrån de förutsättningar som kommer att finnas. Mingelmat är en kategori i sig och inte någonting som har en tydlig definition annat än att den skall vara rätt för den fest som råder.

Enklast för den som anordnar festen är att anlita företag inom mingelmat i Stockholm eller andra städer. Rätterna som avtalats levereras direkt till kalaset i rätt tid. Det minimerar arbetet väsentligt för festfixaren. Dessutom kan man få hjälp med allt ifrån glas till porslin samt naturligtvis även drycker som tänkts ut.

Stå eller gå

Mingelmat som är till för att ätas medan man går omkring behöver vara i format av munsbit eller kanske något större. Ingenting som kräver kniv och gaffel med andra ord. Har man tänkt sig att ha ståbord kan man ta ut svängarna lite mer och variera mingelmaten avsevärt. För att hitta rätt upplägg kan man rådfråga de som jobbar inom matlagning. De har ofta en rad olika koncept som passar bra vid dessa tillställningar.

Innan man provat hur väl en meny står sig, är det svårt att gissa sig till vad som går hem och inte. Till viss del handlar det om vad gästerna uppskattar, men det är oftare en fråga om vad som är enkelt att förtära. Tänk alltid på att man förmodligen också kommer att bära sin dryck vilket gör att maten behöver vara enkel. Alternativt kan man ha en rad olika bufféstationer som man minglar i närheten av. På så vis behöver man inte ta med sig en talrik när man vandrar från en del av festen till en annan. Oavsett vad för mat man bjuder på bör man alltid räkna in att kaffe önskas efter maten. Detta gäller nästan oavsett när på dygnet maten serveras.

Bröllopsplanering

Tiden för den stora dagen närmar sig med stormsteg och många par har upplevt att tiden snabbt rusat förbi. Andra har i god tid börjat med sin bröllopsplanering för att allting skall flyta så smidigt och friktionsfritt som möjligt. När man tar sina första steg inom bröllopsplanering är det ofta okänd mark som man tidigare aldrig varit i närheten av. För vissa par kan det dock vara ett välkänt territorium. Oavsett situation finns det åtskilligt att tänka igenom. Såväl inbjudningslista som val av lokal, underhållning, trycksaker, klädsel och övernattningar behöver hanteras.

Här finns det mesta inom bröllopsplanering för den som vill ha hjälp på vägen.

Några punkter

Att planera inför bröllopet kan göras i steg för att minimera sidospår. När man tagit sig förbi ett initialt steg kan man gå vidare till nästa. Vissa av dessa moment kan man med fördel göra innan man går ut med inbjudningarna. Det gör att man har mindre stress att genomleva innan det är dags för den stora tillställningen. Nedan finns tips för hur man kan dela upp sin bröllopsdag på ett enkelt sätt. Naturligtvis är detta bara en grov skiss. De flesta kommer att ha en rad ytterligare göromål de behöver ta hand om medan andra upplever obefintlig stress.

Datum

Även om det kan kännas bra att utgå ifrån ett specifikt datum, kan man vinna på att avvakta med just denna del. I och med att man inte har någon annan variabel att väga in i sin bröllopsplanering kan man vänta med detta tills man har någonting att utgå ifrån. Gästlistan kan många gånger vara bättre att gå igenom tidigt. Denna är inte föränderlig i samma utsträckning som ett datum.

Bröllopsfest

När man skall bjuda in till fest efter vigseln är det viktigt att tänka igenom var man skall befinna sig. Kanske är det vissa lokaler som bara är tillgängliga under några få datum? Är det möjligt och platsen är en fullträff, kan man utgå ifrån detta när man sätter datum för bröllopsdagen.

Sova över

Nu för tiden är det inte ovanligt att man åker långväga för att närvara på ett bröllop. Det innebär att man kan behöva övernattning på ett smidigt sätt. Gärna nära bröllopsfesten. Finns det hotell i närheten kan man komma överens om bra paketpriser. I annat fall kan man behöva söka efter alternativ.

Naturligtvis finns det mer att säga om bröllopsplanering men har man grunden klar, finns möjligheten att klara sig utan stress.

Cykla säkert med ditt barn

Cykla säkert med ditt barn

Frontmonterad cykelsits eller bakmonterad? Cykelvagn? Många har kommit underfund med att bilen inte alltid är det snabbaste eller smidigaste alternativet. Har man en relativt kort – men vältrafikerad – väg till dagis, skola eller jobb kan cykelpendling faktiskt vara den bästa lösningen. Ska man cykelpendla med barn gäller det dock att man är väldigt noga med säkerheten.

Bakmonterad eller frontmonterad cykelsits?

Om det är bakmonterad eller frontmonterad cykelsits som är bäst råder det något delade meningar om. Många hävdar att en barnsits där bak är det bästa alternativet, medan andra anser att en frontmonterad cykelsits är bäst. En av fördelarna med en frontmonterad cykelsits är att man kommer nära barnet och har full uppsikt – vilket ökar tryggheten för såväl förälder som barn. Har man fler än ett barn kan en cykelvagn vara det bästa alternativet (eller både en bakmonterad och en frontmonterad cykelsits).

Börja inte för tidigt

En del föräldrar undrar när man kan börja skjutsa barnet i en cykelsits. Det råder visserligen ingen stark konsensus om detta, men många är eniga om att man kan börja kring nio månaders ålder. Det är nämligen då som de flesta barn utvecklar en tillräckligt stark motorik för att kunna sitta stadigt. Många sitsar på marknaden är anpassade efter barn som väger mellan nio och 22 kilo.

Montera säkert

Oavsett om du har en bakmonterad eller frontmonterad cykelsits är det viktigt att den är väl förankrad i ramen. Om du har en cykelsits där bak skall du aldrig förlita dig enbart på pakethållaren. Många sitsar är anpassade att monteras på den, men i sådana fall bör det finnas en säkerhetsrem eller en koppling till ramen på något annat vis.

Hjälmar – till alla

Givetvis ska barnet ha cykelhjälm. Enligt lag skall alla under 15 år ha hjälm på sig vid cykling, och det gäller således även barn som skjutsas i sits. Sitsen skyddar helt enkelt inte barnets huvud särskilt väl om olyckan skulle vara framme.

Även om du inte brukar bära hjälm när du cyklar själv bör du göra det när du skjutsar ett litet barn. Skulle du ramla omkull och slå i huvudet kan det bli svårt att ta hand om barnet. Att du som vuxen bär hjälm är inte enbart för din skull – utan kanske främst för barnets.

Få stöd genom assistansbolag

Det är inte alla som får beviljat ersättning för personlig assistans. Dock är det ett stöd som verkar göra stor skillnad för de som får ta del av det. Vad det i praktiken innebär är att man får stöd i allt som rör vardagen och som man själv inte klarar av till följd av ett funktionshinder. Den som jobbar i rollen som personlig assistent behöver därför följa brukaren i dennes vardagsliv. Om individen går i skolan hör det till assistentens uppdrag att följa med och vara behjälplig i den mån som krävs. Detsamma om personen vill åka på semester. I och med att alla är unika finns det ingen uppdrag som är identiskt med något annat.

Här finns information om personlig assistans för den som är intresserad.

Kunskap om brukarens utmaningar

Vissa uppdrag handlar i stora drag om att vara brukarens förlängning i de fall denne inte har möjlighet att utföra vardagshandlingar. Det kan röra sig om allt ifrån att klä sig till att äta. Andra gånger finns det en komplex problematik man som personlig assistent behöver vara mycket insatt i för att kunna erbjuda hjälp på rätt sätt. Står man inför att gå in i rollen som personlig assistent kan det förekomma att man under längre tid får gå bredvid någon av de befintliga i personalen. Detta för att man skall lära sig hur man skall agera och handla i olika situationer.

Skulle någonting inträffa är det också viktigt att man har kunskap om alla de mediciner och risker som föreligger. Kan man i förväg ha utarbetat handlingsrutiner går det snabbare och enklare att hantera vad som kan hända. Trots att det finns en hel del situationer där man behöver viss kunskap, finns inte någon formell kompetensnivå som skall uppnås för att man skall kunna bli personlig assistent. Det är helt och hållet upp till brukaren att avgöra om man kan tänkas fungera i jobbet. När man söker personliga assistenter kan det därför vara viktigt att man får med graden av kunskap som behöver läras in innan man kan bli aktuell för att utföra arbetet.

Kända journalister

Aftonbladet är en av de mest kända kvällstidningarna i Sverige och de ägs till stor del av Schibsted, en norsk mediekoncern. Det allra första numret trycktes i slutet av år 1830 tack vare Lars Johan Hierta, en adelsman och politiker som ville göra politiken mer lättförstådd och tillgänglig för allmänheten. Under en period fick han inte ge ut tidningen eftersom han gjort sig skyldig till ”brott mot tryckfrihetsförordningen”. Detta ledde till att han gav ut ”nya” versioner av tidningen, exempelvis Nya Aftonbladet, Andra Aftonbladet, Det 3:e Aftonbladet och så vidare. Under Hiertas ledning kunde tidningen locka till sig några av landets bästa journalister och Aftonbladet ansågs länge vara landets bästa kvällstidning. Sedan Lars Johan Hiertas tid som chefredaktör har mängder av chefer kommit och gått.

Välkända journalister

 • Sport
  Aftonbladet har flera välkända sportjournalister som under flera år rapporterat om olika sporter. Just Robert Laul, Simon Bank, Erik Niva och Johanna Frändén är några av de sportjournalister vars texter har belyst läsarna under flera år. Just Johanna fick under en lång period hårdbevaka en av de bästa svenska fotbollsspelarna någonsin, Zlatan Ibrahimovic. Det innebar bland annat att hon fick flytta till några av de städer där han spelade, exempelvis Barcelona och Paris. Hon och även de andra sportjournalisterna har fått ta emot flera utmärkelser för sina reportage och texter. Johanna är numera kvar i Frankrike och rapporterar om händelserna där.
 • Författare
  Många av journalisterna som har arbetat eller arbetar för Aftonbladet har skrivit böcker. Vissa böcker, exempelvis Fredrik Virtanen och hans bok ”Olyckligt kär i ingen speciell”, har fått stark kritik medan andra författare, exempelvis Liza Marklund, har rönt betydligt större framgångar. Det finns även många andra kända författare som jobbat för den välkända tidningen. Åsa Linderborg har exempelvis skrivit ”Mig äger ingen” och Herman Lindqvist är en historiker som skrivit flera böcker om kungafamiljen.
 • Alex Schulman
  En annan känd profil som länge jobbade för Aftonbladet är Alex Schulman. Hans bok, ”Glöm mig”, vann Bonnier bokklubbars pris för årets bok 2017. Alex har under flera år drivit en framgångsrik blogg och startade år 2012 även en podcast tillsammans med Sigge Eklund. ”Alex & Sigge” är en mycket populär podcast som numera anses vara en av de största i Sverige.

Från skribenten Fredrik Virtanen till Jan Gillou och otaliga andra journalister. En sak går inte att neka, Aftonbladet har under mer än hundra år attraherat intressanta personer.

Handla mopeddelar

Den tonåring som har lyckats skramla ihop nog med cash för att köpa sig en moped bör fortsätta spara, för det finns miljontals med mopeddelar där ute, som bara väntar på att en köplysten ungdom ska dra förbi med en önskan om att snygga till sin moped så mycket som möjligt. Det finns saker som man rekommenderas att skaffa, som hjälm och reflexer, som hjälper en att hållas vid liv i trafiken, men också mer valfria mopeddelar som till exempel coola handtag med blinkljus och värmeaggregat. Det är bara att välja och vraka.

Här finns allt inom mopeddelar

Skydda skallen

Det viktigaste mopedtillbehöret är inte en högljudd förgasare eller pedaler med blinkande neonljus som man kanske skulle kunna tro, utan hjälmen. Ja, det må låta töntigt, klyschigt och helylle att säga det, men faktum är att hjälmen faktiskt räddar liv dagligen. Både mopedförare, motorcyklister och till och med de som väljer att ta sig fram för egen maskin på cyklar, tjänar på att bära hjälm. Även du som tycker att du alltid kör så bra, aldrig vistas i riktigt stressig trafik och har ett sjätte sinne för långtradare och fartdårar, ska veta att även om du litar på dig själv, så kan du inte veta vilka människor du kommer att stöta på i trafiken just idag. Som tur är så finns det jättemånga snygga, trendiga hjälmar. Du väljer själv vilken som passar dig bäst: med visir, utan visir, svart, old-school, cross-hjälm och så vidare. Det bästa mopedtillbehöret är det som håller dig vid liv vid en krock.

Schysst mot händerna

När skallen väl är omhändertagen kan du börja koncentrera dig på lite oviktigare, men ack så roliga detaljer. Det finns en uppsjö mopedtillbehör som gör din moped snyggare och mer underhållande att köra. En av dessa kategorier är handtag. Du kan byta ut handtagen på i princip alla mopeder. Det kan dock vara lite krångligt om det är en gammal moppe, från 1970-talet eller tidigare. I affärer och på nätet finns massor av coola kit med handtag. Du kan skaffa originalhandtag till just ditt mopedfabrikat, men också spejsa till det med olika färger, mönster och ljusdioder. Det finns till och med handtag som kommer med värme, så att man slipper frysa om händerna på vintern, hur praktiskt är inte det?

Byta cykelkedja

Byta cykelkedja

Det talas ibland om att cykeln i princip är underhållsfri jämfört med bilar och motorcyklar. Det är dock någonting som kommer med viss modifikation. Om man vill att cykeln skall fungera ordentligt under längre tid, är det också viktigt att man tar hand om den på rätt sätt. Inte sällan kan man undvika reparationer genom att vara ute i god tid och byta slitdelar innan någonting går sönder ordentligt. När det kommer till cykelkedjor är det många som helst struntar i att byta dessa. En av orsakerna kanske är att det är omständigt eller att man helt enkelt inte vet hur man skall gå till väga för att det hela skall bli rätt. Även om man kan lämna in cykeln för att få hjälp med dessa åtgärder, finns det faktiskt en hel del man kan göra själv om man bara lär sig grunden. Visst kan det ta en stund att byta cykelkedja de första gångerna, men därefter går det klart enklare. Alla redskap som krävs finns kanske redan i verkstaden vilket gör det hela enkelt och roligt.

Kedjebrytare

Någonting som är bra att ha när man skall se över sin cykel är en kedjemätare och brytare. Dessa är till för att mäta ifall det är dags för kedjebyte samt för att bryta kedjan och ersätta den med en ny. Har man slarvat med kedjebytet är det eventuellt även bra att byta ut kassetten, dvs. växelpaketet. Inte heller detta är någonting som behöver överlämnas till proffs om man inte önskar få hjälp med detta. Istället kan man införskaffa alla cykeldelar som behövs för att på egen hand åtgärda det hela. Förutom att det kan vara bra ur ett praktiskt perspektiv, innebär det också att man lär sig mer om hur cykeln fungerar och vad man skall göra om någonting går fel.

Först och främst behöver man mäta upp om kedjan behöver bytar och se hur allvarlig situationen är. Därefter använder man sin kedjebrytare för att ta bort den gamla. Förutsatt att man inte också skall byta kassett, går man vidare för att mäta upp den nya kedjan. Vanligtvis läggs kedjan om största kugghjulen utan att koppla in bakväxeln. Kedjan skall vara några centimeter ”för lång” varefter man kapar bort resten av kedjan. En brytbar nit är bra att använda sig av för att fästa samman ändarna. När man sätter dit den nya kedjan bör man även ta denna genom bakväxeln och lägga den på minsta kugghjulet för att kunna arbeta ordentligt med den nya.

Välj rätt trafikskola

Välj rätt trafikskola

Ska du börja övningsköra? Då finns det många olika trafikskolor att välja på. Här berättar vi vad trafikskolorna kan erbjuda samt vad du bör tänka på när du väljer trafikskola.

Att tänka på när du väljer trafikskola

 • Priset: Du kommer att behöva lägga ganska mycket pengar på ditt körkort, men det finns ingen anledning till att det ska vara onödigt dyrt. Kanske kan du välja en trafikskola som ligger lite längre bort men som är billigare. Ofta har trafikskolorna dessutom olika paketpriser. Fundera på vem som kan erbjuda dig vad du behöver för så lite pengar som möjligt.
 • Utbudet: Ofta är utbudet ungefär detsamma, men olika trafikskolor kan ha olika paketlösningar.
 • Bra lärare: Det här är nog det viktigaste inför ditt val av trafikskola. Prata med personer som håller på att ta eller har tagit körkort och fråga vilka lärare och trafikskolor de rekommenderar. Du kan även hitta rekommendationer och recensioner på internet.

Detta bör din trafikskola erbjuda

 • Introduktionsutbildning: Den kurs du och din framtida handledare måste gå på trafikskolan för att handledaren ska få övningsköra med dig. Det är en teoretisk utbildning.
 • Riskutbildning: Innehåller en teoretisk och en praktisk del. Under den teoretiska delen diskuterar ni alkohol, trötthet och andra risker som finns vid bilkörning. Den praktiska delen är halkbanan, då du bland annat övar på att köra under riskfyllda förhållanden, men din körskola försäkrar att det sker på ett säkert sätt.
 • Utbildning för att köra personbil (B-körkort): Körskolan ger dig under denna del utbildning i ett antal moment. Dels går du en teorikurs där du lär dig om teman såsom trafik och miljö, landsväg & motorväg, stadstrafik, mörker, halka och parkering samt om fordon och säkerhet. Förutom detta får du givetvis övningsköra. Du väljer själv hur stort antal lektioner du bör ta, och du kan blanda dessa med att köra privat.
 • Utbildning för att köra med släp: detta är en utökning av utbildningen för att ta B-körkort. Du lär dig att koppla på och av släpet samt att köra med släp.
 • Utbildning för att köra med tunga släp: Under den här utbildningen lär du dig att köra med tunga släp efter personbil. Det kan till exempel röra sig om att köra med en hästtransport eller en stor husvagn.

Lycka till ditt körkort, med hjälp av rätt körskola kommer det att gå enkelt!