Handla mopeddelar

Den tonåring som har lyckats skramla ihop nog med cash för att köpa sig en moped bör fortsätta spara, för det finns miljontals med mopeddelar där ute, som bara väntar på att en köplysten ungdom ska dra förbi med en önskan om att snygga till sin moped så mycket som möjligt. Det finns saker som man rekommenderas att skaffa, som hjälm och reflexer, som hjälper en att hållas vid liv i trafiken, men också mer valfria mopeddelar som till exempel coola handtag med blinkljus och värmeaggregat. Det är bara att välja och vraka.

Här finns allt inom mopeddelar

Skydda skallen

Det viktigaste mopedtillbehöret är inte en högljudd förgasare eller pedaler med blinkande neonljus som man kanske skulle kunna tro, utan hjälmen. Ja, det må låta töntigt, klyschigt och helylle att säga det, men faktum är att hjälmen faktiskt räddar liv dagligen. Både mopedförare, motorcyklister och till och med de som väljer att ta sig fram för egen maskin på cyklar, tjänar på att bära hjälm. Även du som tycker att du alltid kör så bra, aldrig vistas i riktigt stressig trafik och har ett sjätte sinne för långtradare och fartdårar, ska veta att även om du litar på dig själv, så kan du inte veta vilka människor du kommer att stöta på i trafiken just idag. Som tur är så finns det jättemånga snygga, trendiga hjälmar. Du väljer själv vilken som passar dig bäst: med visir, utan visir, svart, old-school, cross-hjälm och så vidare. Det bästa mopedtillbehöret är det som håller dig vid liv vid en krock.

Schysst mot händerna

När skallen väl är omhändertagen kan du börja koncentrera dig på lite oviktigare, men ack så roliga detaljer. Det finns en uppsjö mopedtillbehör som gör din moped snyggare och mer underhållande att köra. En av dessa kategorier är handtag. Du kan byta ut handtagen på i princip alla mopeder. Det kan dock vara lite krångligt om det är en gammal moppe, från 1970-talet eller tidigare. I affärer och på nätet finns massor av coola kit med handtag. Du kan skaffa originalhandtag till just ditt mopedfabrikat, men också spejsa till det med olika färger, mönster och ljusdioder. Det finns till och med handtag som kommer med värme, så att man slipper frysa om händerna på vintern, hur praktiskt är inte det?

Byta cykelkedja

Byta cykelkedja

Det talas ibland om att cykeln i princip är underhållsfri jämfört med bilar och motorcyklar. Det är dock någonting som kommer med viss modifikation. Om man vill att cykeln skall fungera ordentligt under längre tid, är det också viktigt att man tar hand om den på rätt sätt. Inte sällan kan man undvika reparationer genom att vara ute i god tid och byta slitdelar innan någonting går sönder ordentligt. När det kommer till cykelkedjor är det många som helst struntar i att byta dessa. En av orsakerna kanske är att det är omständigt eller att man helt enkelt inte vet hur man skall gå till väga för att det hela skall bli rätt. Även om man kan lämna in cykeln för att få hjälp med dessa åtgärder, finns det faktiskt en hel del man kan göra själv om man bara lär sig grunden. Visst kan det ta en stund att byta cykelkedja de första gångerna, men därefter går det klart enklare. Alla redskap som krävs finns kanske redan i verkstaden vilket gör det hela enkelt och roligt.

Kedjebrytare

Någonting som är bra att ha när man skall se över sin cykel är en kedjemätare och brytare. Dessa är till för att mäta ifall det är dags för kedjebyte samt för att bryta kedjan och ersätta den med en ny. Har man slarvat med kedjebytet är det eventuellt även bra att byta ut kassetten, dvs. växelpaketet. Inte heller detta är någonting som behöver överlämnas till proffs om man inte önskar få hjälp med detta. Istället kan man införskaffa alla cykeldelar som behövs för att på egen hand åtgärda det hela. Förutom att det kan vara bra ur ett praktiskt perspektiv, innebär det också att man lär sig mer om hur cykeln fungerar och vad man skall göra om någonting går fel.

Först och främst behöver man mäta upp om kedjan behöver bytar och se hur allvarlig situationen är. Därefter använder man sin kedjebrytare för att ta bort den gamla. Förutsatt att man inte också skall byta kassett, går man vidare för att mäta upp den nya kedjan. Vanligtvis läggs kedjan om största kugghjulen utan att koppla in bakväxeln. Kedjan skall vara några centimeter ”för lång” varefter man kapar bort resten av kedjan. En brytbar nit är bra att använda sig av för att fästa samman ändarna. När man sätter dit den nya kedjan bör man även ta denna genom bakväxeln och lägga den på minsta kugghjulet för att kunna arbeta ordentligt med den nya.

Välj rätt trafikskola

Välj rätt trafikskola

Ska du börja övningsköra? Då finns det många olika trafikskolor att välja på. Här berättar vi vad trafikskolorna kan erbjuda samt vad du bör tänka på när du väljer trafikskola.

Att tänka på när du väljer trafikskola

  • Priset: Du kommer att behöva lägga ganska mycket pengar på ditt körkort, men det finns ingen anledning till att det ska vara onödigt dyrt. Kanske kan du välja en trafikskola som ligger lite längre bort men som är billigare. Ofta har trafikskolorna dessutom olika paketpriser. Fundera på vem som kan erbjuda dig vad du behöver för så lite pengar som möjligt.
  • Utbudet: Ofta är utbudet ungefär detsamma, men olika trafikskolor kan ha olika paketlösningar.
  • Bra lärare: Det här är nog det viktigaste inför ditt val av trafikskola. Prata med personer som håller på att ta eller har tagit körkort och fråga vilka lärare och trafikskolor de rekommenderar. Du kan även hitta rekommendationer och recensioner på internet.

Detta bör din trafikskola erbjuda

  • Introduktionsutbildning: Den kurs du och din framtida handledare måste gå på trafikskolan för att handledaren ska få övningsköra med dig. Det är en teoretisk utbildning.
  • Riskutbildning: Innehåller en teoretisk och en praktisk del. Under den teoretiska delen diskuterar ni alkohol, trötthet och andra risker som finns vid bilkörning. Den praktiska delen är halkbanan, då du bland annat övar på att köra under riskfyllda förhållanden, men din körskola försäkrar att det sker på ett säkert sätt.
  • Utbildning för att köra personbil (B-körkort): Körskolan ger dig under denna del utbildning i ett antal moment. Dels går du en teorikurs där du lär dig om teman såsom trafik och miljö, landsväg & motorväg, stadstrafik, mörker, halka och parkering samt om fordon och säkerhet. Förutom detta får du givetvis övningsköra. Du väljer själv hur stort antal lektioner du bör ta, och du kan blanda dessa med att köra privat.
  • Utbildning för att köra med släp: detta är en utökning av utbildningen för att ta B-körkort. Du lär dig att koppla på och av släpet samt att köra med släp.
  • Utbildning för att köra med tunga släp: Under den här utbildningen lär du dig att köra med tunga släp efter personbil. Det kan till exempel röra sig om att köra med en hästtransport eller en stor husvagn.

Lycka till ditt körkort, med hjälp av rätt körskola kommer det att gå enkelt!

Olika typer av överfallslarm

De flesta har nog någon gång känt sig otrygga antingen på vägen hem från jobbet en sen kväll eller i löpspåret under vinterhalvåret när det är mörkt redan innan du har slutat jobba. Tyvärr är det många som känner sig otrygga mycket ofta, flera gånger i månaden eller till och med flera gånger i veckan. Oavsett om det beror på att man bor i ett sämre område eller om man bara är oroad över den allmänna utvecklingen i Sverige, kan det då vara värt att investera i ett överfallslarm.

Generellt om överfallslarm

De tre vanligaste typerna är de som aktiveras genom att en sprinter dras ut, de som aktiveras genom ett knapptryck och de som använder sig av tryckluft.

De flesta överfallslarm har en ljudnivå på mellan 110db och 140 db. Runt 120db säger man att smärtgränsen går. Överfallslarm är oftast inte till för att skada (tänk på att även dina öron kommer att få höra samma oljud!) utan för att avskräcka och påkalla uppmärksamhet från andra. Det finns därför ingen entydig forskning som säger att ju högre ju bättre. Enbart 110db är väldigt högt.

Olika typer av överfallslarm

Överfallslarm med sprintermekanism kan se ut lite olika, men många av dem är i nyckelringsformat. För att avaktivera ett överfallslarm med sprinter sätter man i regel bara tillbaka sprintern.

Överfallslarmen som utlöses med hjälp av ett knapptryck har en lite större risk för att utlösas av misstag. Med en del av dem kan man behöva något smalt och vasst för att avaktivera det. Detta kan vara bra att komma ihåg att ta med sig.

Till skillnad från de andra larmen är de överfallslarm som uttnyttjar tryckluft en engångspryl. De håller ofta i runt 10 år men bara förutsatt att du aldrig använder det. När dessa överfallslarm har använts behöver de kasseras.

Bland de mer avancerade larmen finns de som har en GPS inbyggd. Dessa kan snabbt hitta din position vilket gör det lättare att snabbt få hjälp från till exempel polisen.

Det finns även de som har inte bara GPS, utan har en inbyggd mikrofon och som vid aktivering direkt kommer till SOS-alarm. Dessa överfallslarm är även bra för äldre och de som är rädda för att bli sjuka eller skadade.

Billiga vs. dyra överfallslarm

I teknikaffärer och i onlinebutiker går det att hitta överfallslarm för mindre än en hundralapp. De billigare varianterna behöver inte nödvändigtvis vara sämre än de dyrare alternativen, men det beror på vad för funktioner man är ute efter. De billigaste överfallslarmen har i regel bara en funktion och det är att avge ett högt larm. Medan de dyrare kan ha en rad med olika finesser som GPS och koppling direkt till 112. De senare brukar även kosta en summa månadsvis och de är vanligare för yrkesgrupper än för privatpersoner.

Guide till att abonnera lägenhetslarm

Många som bor i lägenhet har någon gång funderat på att skaffa lägenhetslarm. Inbrotten i lägenheter har ökat i vissa områden och ett lägenhetslarm kan vara bra att ha. Att gå från tanke till handling kan dock ibland vara svårt. Genom att läsa denna guiden kan du få inspiration och instruktioner till att abonnera lägenhetslarm. Vi kommer att gå igenom de olika delarna av processen från tanke till att lägenhetslarm finns i ditt hem! Läs vidare om du vill lära dig mer om lägenhetslarm.

Behovet av lägenhetslarm för ditt hem

Den första delen av processen för att skaffa lägenhetslarm handlar om att tänka över sitt behov. Att andra installerar lägenhetslarm behöver inte betyda att du måste göra det. Inbrottstjuvarna har på många sätt blivit skickligare gällande att ta sig in i folks hem. Detta behöver inte betyda att ditt hem kommer bli utsatt. Att inte ha ett lägenhetslarm är såklart en risk. Det finns dock inget som säger att ett lägenhetslarm kommer förhindra ett inbrott. Lägenhetslarm har bevisligen en avskräckande effekt men det är ingen garanti. Innan du köper lägenhetslarm, tänk över om du tycker att du vill betala för det.

Väga olika lägenhetslarm mot varandra

Om du har bestämt dig för att ett lägenhetslarm är en bra idé kan du gå vidare till nästa steg. Det gäller att välja vilket larm som passar dig och ditt hem. Att välja lägenhetslarm kan tyckas svårt. Ett bra sätt att gå tillväga är att jämföra olika lägenhetslarm på internet. Det finns i många fall artiklar och tester som kan leda dig rätt! Du måste bestämma om du vill ha ett larm som du betalar för varje månad eller ett lägenhetslarm som du bara betalar för en gång. De kostar olika mycket och innebär olika saker. Se till att läsa på och fråga om vad som passar just dig!

Lägenhetslarm i verkligheten

När du väl bestämt dig för att köpa ett visst lägenhetslarm är det bra att få hjälp att montera upp allt. Om installationen inte ingår kan det ändå vara en bra idé att betala för den. Det är inte gratis att ha larm och det vore synd om det var fermenterat och oanvändbart. Att ha lägenhetslarm hemma märks inte av särskilt mycket. Det blir en annan rutin när man går in och ut ur sin lägenhet. Man måste antagligen larma på och larma av. Dessa saker blir snabbt rutin med lägenhetslarm och du fortsätter din vardag utan bekymmer!

Ecco skor – med hållbarhet som fokus

Ecco skor – med hållbarhet som fokus

Ecco skor är välkända världen över för sin otroliga förmåga att kombinera still med komfort, design samt hållbarhet. Skorna är simpla men stilrena och älskade för bekvämligheten och priset som är rimligt trots kvalitén och den välbyggda designen. Ecco skor finns i många olika typer av modeller för olika tillfällen. Det som är gemensamt är ofta läder, bekvämlighet, den lite lyxiga känslan och stilren design. Det finns alltifrån sandaler till vandringsskor, vinterkängor och högklackat som du kan använda för att trippa runt på lyxiga tillställningar utan att få ont i fötterna. Utöver det finns det självklart modeller för honom och henne samt för barn.

Ecco skor – För alla tillfällen

Ecco är ett märke som producerar skor av modeller som passar året om. Varesig du behöver skor för solsemestern eller vandringen eller för att traska runt i skogen med hunden finns det en modell som passar just dig. Ecco skorna kommer ofta i många olika färger för att du ska kunna välja den som passar din stil och personlighet bäst och det finns alltifrån klassiska och stilfulla modeller till lekfulla och vågade. Var däremot noga med att du verkligen gillar de skor du väljer att köpa, för de kommer att hålla i många år framöver.

Ecco och ekologisk hållbarhet

Att vara medveten om sina produkters påverkan på människor, djur och natur i produktionskedjan är idag självklart. Bara det faktum att Ecco skorna har en lång hållbarhet innebär något positivt för miljön då slit och släng inte går att applicera på skor som kommer från detta företaget. Ecco strävar samtidigt konstant efter att minska de negativa påverkan av sin produktion för miljön och människorna som arbetar med att tillverka skorna. Genom att använda ny teknik och modernisera produktionen hoppas Ecco kunna minska sitt ekologiska fotavtryck.

Ecco och social hållbarhet

Ecco vet att materialet läder och produktionen samt framställningen av ett hanterbart material är en lång och riskfylld process då lädret till Eccos skor måste behandlas med kemikalier för att få fram rätt färg och textur. Ecco ser sig själva som gäster i länderna där skorna tillverkas och har sina egna fabriker och raffinerar sitt eget läder för att säkerhet ställa att alla led i produktionskedjan är rättvisa och säkra. Ecco skor tillverkas till 95% i Eccos  egna fabriker och de arbetar socialt då de anställdas hälsa är en hög prioritet för Ecco.

Kontorsstädning i Stockholm

Det är inte ovanligt idag att en städfirma koncentrerar sig på en gren av detta stora område. Att städa är ett uttryck som kan inkludera flera olika situationer. Dels har man kontorsstädning Stockholm, flyttstädning eller trapphusstädning. I den här texten kommer vi berätta mer om kontorsstädning i Stockholm!

Alla har samma mål

Städbolaget kan ta på sig de flesta uppdrag inom kontorsstädning, de har personal som kan lite av varje. Ofta är just erfarenhet en av de viktigaste ingredienserna i ett rent och snyggt hem eller arbetsplats. Kontorsstädning Stockholm är något som är viktigt, folk ska sitta och jobba där varje dag och har behov av att det hålls efter. När man skriver ett kontrakt så är det bra att nämna alla de olika delar man vill ska vara inkluderade. Genom att se till att allt är i skriftlig form så kan man också undvika missförstånd. Alla har samma mål: att kontoret ska vara rent och trivsamt.

Hur går kontorsstädningen till?

Det vanligaste som är inkluderat i kontorsstädning Stockholm är golv, arbetsytor och toaletter. Vanligtvis så dammsuger och tvättar man golven ett par gånger i veckan, det är bara vissa knutpunkter som städas varje dag. Dessa kan inkludera receptionen eller vissa mötesrum. För att städbolaget ska kunna komma åt och göra rent på ett bättre sätt brukar man uppmana de anställda att plocka undan sina saker. Ibland kan det göras med ett roterande schema, till exempel så får alla kontor på vänstra sidan av korridoren en genomkörare på tisdagar, och de till höger på onsdagar. Eller så har man helgstädning, det kan vara lättare att plocka bort allt innan man går hem på fredagen. Naturligtvis är detta inte alltid möjligt, men med en god kommunikation mellan städbolaget och kontorspersonalen så brukar det fungera bättre.

I vissa fall kan även Städbolaget ta hand om ytterligare uppgifter när de har en kontorsstädning Stockholm. Det kan vara skönt att slippa tänka på alla växter som ofta finns på kontoren idag. Man har funnit att gröna växter ger en bättre och renare arbetsmiljö, det påverkar de anställda på ett bra sätt både känslomässigt och rent hälsomässigt. Ju större desto bättre, de renar luften och ger syre till rummet. Skötseln av dessa kan med fördel göras av samma firma som tar hand om städningen, det hör liksom till när man tänker på miljön och vård av denna!

Förvara din data i molnet med hjälp av datahjälp i Malmö

Förvara din data i molnet med hjälp av datahjälp i Malmö

Många frågar sig vad “molnet” egentligen är för någonting, så här ger vi dig information om detta så att du själv kan avgöra huruvida det är användbart för just dig. Om du sedan vill få hjälp med att förvara din data i molnet kan du få detta genom ett företag som tillhandahåller datahjälp i Malmö.

Enkelt förklarat är molnet en plats där du kan förvara dina filer (dokument, foton och liknande) på en dator som är ansluten till internet. Denna dator, som man oftast kallar för en server, kan vara belägen var som helst i världen och används endast för detta tillfälle. Servrar är vanligtvis ett antal datorer som är mer kraftfulla och stabila än vanliga persondatorer som man använder hemma. Molnet kan bestå av flera servrar som är ihopkopplade, och dessa kan ha olika syften. Du kan till exempel spara dina mejl i molnet och få tillgång till dessa genom en webbplats, var du än befinner dig.

Vilka är fördelarna med molntjänster?

Det finns framför allt tre stora fördelar med att använda molnet: dina filer hålls säkra, du kan få tillgång till filerna varifrån som helst och när som helst, och du kan även dela med dig av din data. Nackdelarna med molntjänster är att det finns en viss risk att obehöriga personer kan få tillgång till din information, att du är beroende av din leverantör av molntjänster och att du inte har tillgång till dina filer om du befinner dig på en plats där du inte har någon internetanslutning att tillgå.

Det finns många företag som tillhandahåller molntjänster för bland annat lagring – vissa tjänster är helt gratis medan andra kostar en summa pengar. När du vet hur mycket data du vill lagra i molnet kan du välja ett abonnemang som fyller dina behov. Om du vill använda molnet för att lagra dina filer, bör du alltid ha åtminstone en ytterligare kopia av dessa lagrade någon annanstans. Du bör även använda dig av starka lösenord för dina molnkonton. Du kan kontakta ett företag som arbetar med datahjälp i Malmö för att få hjälp med att konfigurera molntjänster.

Ekholms PROB för människa och djur

Ekholms PROB för människa och djur

Serien Ekholms PROB är riktad mot både människor och djur, såsom hundar, hästar, nötkreatur, katter, minigrisar, råttdjur med flera. Naturprodukterna i serien är några av de mest kända, ekonomiska och effektiva mot olika slags hudproblem, men även för professionell pälsvård på den svenska marknaden. Produkterna rekommenderas bland annat av veterinärer och har kommit till efter flera års produktutveckling.

Produkterna är utmärkta att använda om människan eller djuret i fråga har extra känslig och irriterad hud. De kan även användas i förebyggande syfte, om hudproblem redan uppkommit eller om du till exempel deltar med din hund på hundutställningar och önskar ett riktigt bra resultat på hud och päls. Schampot gör att pälsen givetvis blir ren men även blank och lättkammad och torkar inte ut varken pälsen eller huden på djuret. Kunder har även uppmärksammat att pälskvaliteten på djuret har blivit bättre och lystern på svarta respektive vita pälsar har bättre.

Ekholms PROB ger snabbt resultat

Om du använder produkterna inom Ekholms PROB-serien för diverse hudproblem, kommer du att relativt snabbt märka lindring. Du kommer att kunna märka effekt av produkterna redan inom en vecka. Även om ditt djur, eller du själv, lider av hudproblem som kan ge besvärlig klåda, kan dessa produkter stoppa detta. Om du eller djuret har sår, kan även dessa produkter hjälpa, och såret läker oftast på några dagar. Olika typer av eksem hos människor, hundar, hästar och andra djur kan uppkomma i form av exempelvis sommar- eller fukteksem som kan vara svårbotade.

Produkterna i Ekholms PROB-serien kan göra att dessa besvär hålls under kontroll så att djuret kan må bra. Andra besvär och problem som kan lindras och botas med hjälp av produkterna i serien är mugg, svamp, ohyra och rävskabb med mera. Om du schamponerar ditt djur med ett schampo ur serien, kan du dessutom slippa fästingar i 3-4 dagar. Dessutom kletar inte produkterna och de har en fräsch doft. De är även giftfria och miljövänliga vilket definitivt ett plus i kanten! Detta betyder också att produkterna inte är dopingklassade, och det är därför fritt fram att tävla.

Produkterna i Ekoholms PROB-serien är förutom schampo, även olja samt olika former av deo. De olika produkterna innehåller örter som salvia, muskor, daggkåpa och ringblomma.

Hos Timotej och Andersen hittar du även fodertillskott från NAF som är leverantör till Brittiska landslaget och är helt naturliga produkter som tagits fram tillsammans med landslagets veterinärer.

Är cykelramar av kolfiber ett bra val?

En gång i tiden var det endast proffsen som använder cyklar av kolfiber, eftersom materialet hade en hög prislapp och var svårt att jobba med. Med tiden har dock priset sjunkit, tillverkningsprocesserna förbättrats och kolfiber har därför blivit det vanligaste materialet på cyklar i det mellersta och övre prissegmentet. Här får du veta allt som är värt att känna till om cykelramar av kolfiber. Du får bland annat veta vilka egenskaper materialet ger cykelramen och huruvida det är mer känsligt än andra material eller inte.

Varför är cyklar av kolfiber så pass populära?

Kolfiber är numera enkelt att arbeta med och kan enkelt gjutas till önskad form. Detta gör att tillverkare av cykelramar kan experimentera med rörprofiler och former på ramen för att ta fram en cykel som är lätt, styv, bekväm och aerodynamisk. När det gäller styvheten i förhållande till vikten är kolfiber det bästa materialet att använda på cyklar, vilket har lett till att proffscyklister världen över använder cyklar med ramar av kolfiber.

Idag kan kolfiber användas på flera olika delar av cykeln: ram, gaffel, hjul, cykelkomponenter, sadelrör m.m. Förutom att materialet är gynnsamt för prestandan, har det dessutom en god hållbarhet och försämras inte över tid som vissa andra material. Det kan även användas för att ge goda vibrationsdämpande egenskaper och därmed en mer bekväm cykeltur.

Är cyklar av kolfiber mer känsliga?

En cykel av kolfiber är i själva verket en kombination av kolfiber och harts som binder samman fibrerna. Detta kompositmaterial utgör grunden av all den kolfiber som du ser på cyklar. Det är viktigt att känna till att alla cyklar av kolfiber inte håller samma kvalitet. Den typ av kolfiber som har använts samt hur kompositmaterialet har skapats är några faktorer som avgör hur styvt, lätt och bekvämt materialet blir.

Nackdelen med kolfiber är att det kan spricka om ett område av materialet utsätts för stora påfrestningar, exempelvis i samband med en krock eller på grund av bultar som skruvas åt för hårt. När materialet har kompromissats kan det bli väldigt känsligt och farligt att använda. Det måste då antingen bytas ut eller repareras.